ΠΡΑΞΟΥΛΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Στον αδελφό μου Μιχάλη

Πολυαγαπημένο μου Αδέρφι,

Σκληρός ο χωρισμός, σκληροί και οι αγώνες που έδινες σε όλη σου τη ζωή.

Η ζωή δεν σου χαρίστηκε, αλλά η χαρισματική και δυναμική προσωπικότητα σου, σού έδιναν τη δυνατότητα, παρά τις αντιξοότητες, να προχωρείς, να δημιουργείς, και ιδιαίτερα να κερδίζεις φίλους και συναγωνιστές, όπως αυτούς που έχουν γεμίσει σήμερα την εκκλησία για να σε τιμήσουν.

Τα υλικά αγαθά που είχαμε σαν παιδιά δεν ήταν πολλά. Είχαμε όμως την απεριόριστη αγάπη των γονιών μας, του Κώστα και της Σεμέλης, καθώς και της ευρύτερης οικογένειας, την εκτίμηση των δασκάλων μας και την συντροφικότητα των γειτονόπουλων μας.

Ήσουν εξαίρετος μαθητής, Πρόεδρος της τάξης, ενώ αργότερα στο English School, ηγήθηκες  και της συμφωνικής ορχήστρας ως πρώτο βιολί και παράλληλα ήσουν εκλεκτός παίχτης της ομάδας του hockey.

Παρόλο που αν κάποιος απ’ τους δυό μας έπρεπε να είχε γίνει πολιτικός ήσουν εσύ, αποφάσισες να ακολουθήσεις μια πιο πρακτική προσέγγιση στη ζωή και έκανες σπουδές στα καλύτερα πανεπιστήμια της  Βιέννης και του Λονδίνου ως πολιτικός μηχανικός. Επέστρεψες στην Κύπρο παρά τις ευκαιρίες που είχες στο εξωτερικό και δημιούργησες εκ του μηδενός την εταιρεία Aquamasters  η οποία εδραιώθηκε στην Κύπρο. Έχοντας πάντα ανοιχτό μυαλό και με έντονη την επιχειρηματική αντίληψη των ευκαιριών, βρέθηκες μετά στο Qatar σε καιρούς που  η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχε πρεσβευτή. Κέρδισες την εμπιστοσύνη των τοπικών συνεργατών και ίδρυσες την  Aquamasters Qatar,  η οποία έδωσε εργασία σε πολύ μεγάλο αριθμό Κυπρίων και ξένων συνεργατών.

Και όλα αυτά τα έκανες για να μπορείς να προσφέρεις στην οικογένειά σου ότι καλύτερο μπορούσες. Γιατί όπως έλεγες πάντα, ευτύχησες να παντρευτείς μια εξαιρετική σύζυγο, την Στάλω, η οποία σε αγάπησε με αφοσίωση και συντροφικότητα και σου χάρισε δύο αξιαγάπητα παιδιά, την Νατάσα και τον Κωνσταντίνο,  που καμάρωνες να τους μεγαλώνεις.

Δυστυχώς η ζωή σε ζήλεψε αδελφέ μου, και ήλθε να διακόψει με σκληρότητα την πορεία που με τόσο κόπο και αυτοθυσία  χάραζες καθώς και την οικογενειακή ευτυχία που είχες. Η σύζυγος και τα παιδιά σου στάθηκαν ήρωες δίπλα σου σε κάθε δευτερόλεπτο της μεγάλης δοκιμασίας του τελευταίου ενάμισυ χρόνου. Και η μητέρα μας στάθηκε και αυτή δυνατή απ’ την αρχή για να στηρίξει τον μονάκριβο γιό της. Οι πολλοί φίλοι και συνεργάτες σου καθώς και οι συγγενείς μας ήθελαν όλοι να βοηθήσουν, προτίμησες όμως να μην τους επιβαρύνεις με τον δικό σου πόνο. Αντίθετα η δύναμη του χαρακτήρα σου ήταν τέτοια, που εμψύχωνες  εσύ τους γύρω σου μέχρι την τελευταία στιγμή. Βρίσκονται γι’ αυτό εδώ όλοι σήμερα για να εκφράσουν την αγάπη τους, την εκτίμηση και την συμπαράσταση τους.

Φέτος η Νατάσα και ο Κωνσταντίνος τελειώνουν το σχολείο και θα προχωρήσουν με σπουδές. Πιστοί στην παρακαταθήκη που τους άφησες θα προχωρήσουν με δύναμη και αποφασιστικότητα μπροστά για να χαράξουν τις λαμπρές προοπτικές που ήθελες για τα παιδιά σου. Σου υποσχόμαστε όλοι που μοιραστήκαμε μαζί τη ζωή σου πως θα σταθούμε δίπλα στη Στάλω , τη Νατάσα και τον Κωνσταντίνο για να υλοποιηθούν οι στόχοι που μαζί χαράξατε. Τα ανίψια σου η Σεμέλη και ο Θεόδωρος που σε είχαν για προσωπικό φίλο και συμβουλάτορα θα είναι τ’ αδέλφια των παιδιών σου και θα κρατήσουν τον δρόμο ανοιχτό για τα σχέδια που εσύ είχες για τα παιδιά σου.

Και όπως μου έγραψε ένας καλός φίλος στο facebook, όπως ήσουν πάντα κοντά μας,  τώρα θα είσαι ο φύλακας άγγελος μας.

Ευχαριστούμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου καθώς και  στο Αρεταίειο Νοσοκομείο για την ιατρική φροντίδα που σου πρόσφεραν και την αγάπη με την οποία όλοι σε περιέβαλαν. Παραμένει βέβαια η μεγάλη ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι έρευνες για την θεραπεία του καρκίνου, ο οποίος θερίζει άδικα και πρόωρα τόσες ζωές.

Καλό σου ταξίδι αδέλφι και καλή Αντάμωση.

Επικήδειος από την Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού για τον αδελφό της Μιχάλη Αντωνιάδη που απεβίωσε στα 53 του (στις 7 Απριλίου) μετά από σκληρή και άνιση μάχη με τον καρκίνο.